Veiligheidsadviezen

Geachte klant,

Omdat we er steeds op toezien om uw belangen veilig stellen, willen we u graag enkele elementaire veiligheidsvoorschriften meegeven voor uw internetgebruik. Zo voorkomt u ongewenste situaties op het web.

Paswoord

Uw paswoord is de eerste muur voor de bescherming van uw persoonlijke gegevens.

Om van een maximale veiligheid te kunnen genieten, dienen de volgdende regels gerespecteerd te worden: vermijd paswoorden die uw naam, voornaam of de naam van een persoon in uw directe omgeving bevatten, alsook geboortedata;

 • een paswoord moet gemakkellijk te onthouden, maar moeilijk te achterhalen zijn, zelfs voor uw naasten;
 • geef de voorkeur aan een mix van cijders, letters en speciale karakters;
 • waak er over dit paswoord geregeld te veranderen;
 • vertrouw uw paswoord nooit toe aan een derde persoon;
 • bewaar nooit uw paswoord in een map op uw pc, of in uw portefeuille.

U kan tal van andere tips om een paswoord samen te stellen dat zowel complex als gemakkellijk om te onthouden is terugvinden op http://www.cert.be. PC Veiligheid

De veiligheid van uw PC is erg belangrijk omdat u naar sites surft waar uw persoonlijke gegevens kunnen worden onderschept.

Een ongewilde installatie van een virus, een trojaans paard of een Keylogger zijn enkele manieren om uw gevoelige informatie zoals uw login en paswoord te achterhalen, waarna er onder uw naam op sites van banken, winkels en anderen kan ingelogd worden.

Er bestaan verschillende manieren om zich te beschermen tegen deze vorm van aanvallen:

 • De antivirus : een regelmatige update van uw antivirus beschermt uw PC tegen de installatie van malafide programma’s;
 • De Firewall : is een programma die verhindert dat een externe persoon toegang heeft tot uw comptuter zonder dat u daarvan op de hoogte bent.

Installeer steeds de laatste beveiligingsupdates die uw softwareprovider u heeft verstrekt. Download geen software op uw computer via twijfelachtige of illegale internetsites aangezien u het risico loopt om ook een virus of een ander schadelijk programma te downloaden.

Gebruik enkel officieel aangekochte software. Illegale software kunnen verborgen functies bevatten waarmee uw computer op afstand kan worden gebruikt voor oneerlijke praktijken op het Internet.

Om elk risico op fraude te vermijden, is het aanbevolen om:

 • het draadloos netwerk te beveiligen en te gebruiken via een persoonlijke geheime code die verschilt van het standaard paswoord van de provider;
 • te controleren of de Internet Banking-sessie wordt uitgevoerd in het kader van een beveiligde verbinding met de Bank.

Email

Email wordt steeds meer gebruikt, zowel door thuisgebruikers als in het professionele leven, omdat het een snelle en eevoudige manier is om te communiceren. Dit toegenomen gebruik zijn diegenen met kwade bedoelingen niet ontgaan en ze aarzelen niet om er zich van te bedienen door de gebruiker te bedelven onder reclame (spam), hem door te verwijzen naar een site om zijnpersoonlijke gegevens te achterhalen (phising) of een virus te installeren vanuit een document in bijlage.

Enkele goede gewoonten om te ontsnappen aan dit soort berichten:

 • verstuur nooit gevoelige informatie per email (login, paswoord, ...);
 • klink nooit op een hyperlink in een email, een link kan een andere verbergen;
 • open nooit bijlagen zonder dat u zeker bent dat de afzender betrouwbaar is.

De Browser

De Browser is het programma (Explorer, Safari, …) die u in staat stelt websites te bezoeken.

Zorg ervoor dat u altijd een geactualiseerde versie van uw webbrowser gebruikt.

Om u vlotter te laten surfen, kunnen sommige stukken informatie op uw PC geschreven worden (cookies, internet geschiedenis, ...).

Het is aangeraden om regelmatig deze informatie te wissen (u kan zich wenden tot de hulp die u geboden wordt via uw Browser).

Weet dat uw bank u nooit een paswoord of login zal vragen, geef dus nooit persoonlijke gegevens vrij via email.

De e-Banking website van de bank beschikt over een certificaat waarmee bezoekers de identiteit van de website kunnen controleren. De certificaten zijn onderworpen aan zeer strenge criteria en worden afgeleverd na grondige identiteitscontroles.

De Phishing

Phishing is een belangrijke vorm van internetfraude. Het doel van phishing is om uw persoonlijke, geheime gegevens te verzamelen. Er bestaan verschillende manieren om dit te doen: per e-mail, via een pop-up, via uw favorieten (een van uw favoriete koppelingen wordt gewijzigd, zodat u zich uiteindelijk op een andere site bevindt), of per telefoon.

Trap niet in de val door een e-mail die afkomstig lijkt van een firma die u kent en die u, omwille van een of andere reden ter actualisering of ter controle van uw bestanden, vraagt om op een link te klikken en uw persoonlijke gegevens in te vullen!

De Aion zal haar klanten nooit contacteren om hun bankgegevens op te vragen (bijvoorbeeld: bankkaartnummer, pincode van uw bankkaart, ID van Becoming Aion, challenge digipass, enz). Klanten aan wie een dergelijk verzoek is gericht, moeten weten dat ze te maken hebben met fraudeurs en dat ze in geen enkel geval dergelijke contacten mogen opvolgen.

Heeft u een verdachte e-mail ontvangen in naam van de Bank Aion?

 • Stuur deze dan door (samen met eventuele bijlagen) naar het adres: phishing@aion.be.
 • U kunt contact opnemen met onze helpdesk Internet Banking op het nr. + 32 (0)2/220.73.07 van maandag tot vrijdag van 9 tot 16 uur.
 • Voor meer informatie over phishing en andere fraudetechnieken, vragen wij u om de website van Febelfin te raadplegen: https://www.safeinternetbanking.be/nl.