Hoe kun je rentetarieven begrijpen

Finance
Man smiling at phone
Een rentetarief is de prijs die u betaalt om geld te lenen.

Als je voor een jaar € 1.000 leent tegen een rentepercentage van 5% per jaar, dan moet je de geleende € 1.000 en € 30 aan rente terugbetalen omdat je elke maand afbetalingen betaalt. Leningen die over meerdere jaren worden betaald, zijn wat complexer. Heeft u gehoord over een samengestelde rente, JKP, of het verschil tussen vaste en variabele rentetarieven?

Hoe samengestelde rente werkt

Wanneer u geld leent, betaalt u rente over niet alleen het oorspronkelijke bedrag, maar ook over de opgebouwde rente. Laten we aannemen dat u een banklening van € 1.000 tegen 5% over een periode van drie jaar aangaat zonder enige aflossing. Na het eerste jaar zou u € 50 rente moeten betalen (5% van € 1.000), in totaal € 1.050. Na jaar twee zou u nogmaals € 50, - rente moeten betalen over de oorspronkelijke € 1.000, plus nog eens € 2,50 over de rente uit het eerste jaar, in totaal € 1.102,5. In jaar drie moet u rente betalen over de rente vanaf jaar twee en rente over de rente vanaf jaar één, in totaal € 1.157,63. Dit is hoe samengestelde rente werkt. Dit alles betekent dat de schuld sneller groeit omdat u niet alleen rente betaalt over het geld dat u oorspronkelijk geleend heeft, maar ook over de rente die wordt opgebouwd.

Natuurlijk betaal je in het echt elke maand een deel van de lening en rente terug. Uw betaling omvat een hoofdsom (deel van het oorspronkelijke geleende bedrag) en een rente, dus de berekeningsgrondslag voor de samengestelde rente verandert elke maand en de bedragen zouden verschillen van het bovenstaande voorbeeld.

JRP

Bij leningen kom je deze term tegen: jaarlijks rentepercentage (JRP). Dit is het officiële tarief dat wordt gebruikt voor leningen. Het omvat de kosten van de lening, het bedrag aan rente dat in rekening wordt gebracht, en eventuele bijbehorende kosten die automatisch worden meegerekend, zoals een aanvraag- (origination) of jaarlijkse (administratie) vergoeding. Het belangrijkste verschil tussen rentetarieven en JRP is dat rentetarieven onder andere zijn opgenomen in JRP.

Een JRP geeft u de totale equivalente kosten van een schuld, die u vervolgens kunt gebruiken om te vergelijken met andere krediet- en leningproducten. Het moet door een geldschieter aan u worden meegedeeld voordat een overeenkomst wordt ondertekend.

De JRP is bedoeld om het bedrag aan te geven dat u elk jaar betaalt over de volledige looptijd van de schuld. Wanneer de tarieven veranderen, kan dit het echter ingewikkelder maken.

Er kunnen andere kosten aan de lening verbonden zijn, zoals een beschermingsverzekering. De kosten zijn niet inbegrepen in het JRP. Daarom laden sommige geldschieters opzettelijk de kosten van de verzekeringspolissen en maken ze de leenrente goedkoper.

Vaste- versus variabele rentetarieven

Banken rekenen vaste- of variabele tarieven aan. De vaste rentetarieven blijven gedurende de looptijd van de lening gelijk. In eerste instantie bestaan uw betalingen voornamelijk uit rentebetalingen. Naarmate de tijd verstrijkt, betaalt u een steeds hoger percentage van de hoofdsom van de schuld.

Variabele rentetarieven veranderen met het primaire tarief. Als het tarief stijgt, neemt ook de aflossing van uw lening toe. Bij deze leningen moet u letten op het primaire tarief, die is gebaseerd op de financieringsrente van de centrale bank.

Bekijk de leningen die we bij Aion Bank aanbieden.

Gebruik onze lening simulatie

Aion respecteert je privacy

We gebruiken cookies om je de beste surfervaring te bieden. De gegevens die door cookies en pixels worden verzameld, worden gebruikt om de website te optimaliseren voor onze bezoekers en om gerichte informatie aan te bieden.