Documentair krediet en documentair incasso

In de context van een voortdurende veranderende globalisering bestaat er vandaag een reëel risico op niet-betaling in de internationale handel. Vele soorten betalingen worden u aangeboden. Ze hebben allemaal verschillende niveaus van beperking en betrouwbaarheid, zowel voor de koper als de verkoper.

Het documentair krediet bijvoorbeeld is een garantie van de emitterende bank om, in plaats van de koper en aan specifieke voorwaarden, aan de verkoper een overeengekomen bedrag te verstrekken. Deze voorwaarden zullen worden gecontroleerd door de emitterende bank via handelsdocumenten die van de verkoper worden geëist.

Het documentair incasso, anderzijds, biedt het voordeel eenvoudig te zijn, maar vormt geen betalingsgarantie en veronderstelt dus een relatief vertrouwen in uw koper. Voor de exporteur houdt dit incasso dan ook in, middels een mandaat, handelsdocumenten toe te vertrouwen aan zijn bank. Ze moeten worden overhandigd door de bank aan de koper tegen contante betaling of verbintenis om te betalen voor de opgegeven vervaldag.

Let op, geld lenen kost ook geld.